Kismamatorna

Mozgás terhesség előtt – ha soha nem mozogtál vagy nagyon régen

Miért kezd el?

Tisztában vagyok vele, hogy ez nem mindenkinek fontos, és nem mindenki úgy születik, hogy tornász, táncos, röplabdás lesz. DE! Most egy hatalmas változáson szeretnéd, hogy keresztül menjen a tested, ami ugyan természetes és csodás dolog, de kár lenne azt gondolni, hogy a csodálatosság, mindentől ”megóv” majd…

Állóképesség

Akármilyen mozgásformát is választasz magadnak, az állóképességed mindenképpen fejlődni fog általa. Nyilván a mértéke más lesz, de a semmitől biztos, hogy jobb. A terhesség előrehaladtával erre nagy szükséged lesz, felmenni a nagyihoz a negyedikre, elsétálni a közértbe, vagy szimplán egész nap talpon lenni, dolgozni. Meg fogod köszönni magadnak. Nem beszélve arról az időszakról, amikor megszületik a baba és éjszakázol vele.

Bőrrugalmasság

Bőrünk a legnagyobb szervünk, számos, rendkívül fontos élettani funkcióval rendelkezik: védelmezőként működik, káros anyagokat (toxinokat) választ ki, más, nagyon fontos anyagokat (pl. D vitamint) termel, szerepet játszik hőháztartásunk szabályozásában, és immunológiai szempontból is elengedhetetlen, hogy megfelelő módon működjön. Meglepő lehet, de a testünkön lévő bőrfelület kb. 1,8 m2 nagyságú, és a bőrünk teszi ki testtömegünk 18%-át. A mozgás plusz egy esély arra, hogy a striák a terhesség alatt ne alakuljanak ki. Ugyanis a bőröd sokkal rugalmasabb lesz, ha rendszeres mozgás van az életedben.

Szív- és érrendszer

Még mielőtt bármilyen általános ténnyel, tanáccsal előjönnék. Arra kérlek, ha bármilyen szív-és érrendszeri betegséged, rendellenességed van, kérj tanácsot szakembertől, hogy neked speciálisan milyen mozgásforma ajánlott. Kérj tanácsot itt!

Hazánkban minden második halálozásért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Vajon tényleg így kell ennek lennie?

  • hipertónia (magas vérnyomás)
  • diabétesz (magas vércukorszint)
  • hiperlipidémia (magas koleszterinszint)
  • obezitás (elhízás)

Utóbbiak közé pedig a dohányzás, az egészségtelen étrend, a túlzott alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód.

Nem árulunk zsákbamacskát, ha azt állítjuk, ezek azok a rizikófaktorok, amelyeket a lehető legnagyobb sikerrátával tudjuk kordában tartani egészségünk érdekében.

Kismamatorna

Kutatások bizonyítják, hogy heti 2-3 alkalommal végzett, 40-60 perces, közepes intenzitású edzéssel megelőzhetők a szív és érrendszeri betegségek, rendszeres mozgás ugyanis csökkenti a vérnyomást. A krónikus alacsony vérnyomással rendelkezőknek – ez többnyire fiatal nőket érint – pedig jó hír, hogy különösen futással, kerékpározással és úszással a normál tartományba emelhető a vérnyomás. Tehát ha gyakran érzed álmosnak, fáradtnak, ezáltal lustának magad, irány az edzőterem! A kávé nem feltétlen jó megoldás, mert amilyen hirtelen megemeli a vérnyomást, olyan rövid időn belül esik az vissza. Ha tartósan szeretnél energikus maradni, mindenképp el kell kezdened rendszeresen mozogni.

Csontritkulás, gerincbántalmak

A csontok, izmok kiegyensúlyozott (nem megterhelő!) terhelése segít megelőzni a csontritkulást és az ízületi panaszokat. Sőt, serkentik a csontokat a csontképzésre. A hátizmok erősítésével elkerülhetőek a gerincbántalmak, javul a tartás. Jó tartásra pedig szükséged lesz, amikor majd a hatalmas pocakodat meg kell tartsa a gerinced és az őt körülvevő izmok. A gerincre rendkívül jó hatással van például a jóga. Már egy havi rendszeres gyakorlással látványos javulást tapasztalhatunk tartásunkban. A combizom erősítésével térdünknek segíthetünk, hogy ne egyedül cipekedjen, megelőzve ezzel a későbbi térdbántalmakat.

Cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség fő rizikófaktora az elhízás, amit a túlzott kalória bevitel, valamint a mozgásszegény életmód okoz. Rendszeres sporttal nem csak hogy megelőzhető cukorbetegség, de javítható is a már kialakult kóros állapot.

Endorfin

Köztudott, hogy a sport endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel az agyban. Ettől egyrészt kiegyensúlyozottabbnak érzed majd magad, másrészt a fájdalomérzékelés csökken, ezáltal könnyebben viseled az esetleges betegségeket, javul az életminőség.

Alvászavarok

A rendszeres, frissítő mozgás által az izmok kellemesen elfáradnak, javul az alvás minősége és sokkal könnyebben alszol el. Ha gondod van az alvással, mielőtt mindenféle pirulákhoz nyúlsz mindenképp érdemes megpróbálkozni a rendszeres sport beiktatásával.

Akaraterő, önismeret

Kevés helyen olvasni erről, pedig talán az egyik legfontosabb pozitív hozadéka a rendszeres sportnak, melynek ráadásul a mindennapi életben is nagy hasznát veszed. Minden egyes lefutott, letekert, leúszott méter, minden egyes edzés, jógaóra segít, hogy közelebb kerülj önmagadhoz. Erőt ad a mindennapokhoz. Segít, hogy megismerd magad, a határaidat, a félelmeidet, amelyeken ha átlépsz, óriási lökést adsz magadnak, hogy megbirkózz a problémákkal az élet egyéb területein is.

Ha eddig is sportoltál

Nincs más dolgod, mint tovább csinálni, amit szeretsz. Testi lelki harmóniád meg fogja adni neked, amire vágysz.

Szerk.: Én világ életemben sportoltam. 13 évig versenytáncoltam egy kiváló csapatban. Aztán az élet úgy hozta, hogy abba kellett hagynom a táncolást, az edzőteremben találtam újra magamra, és ez a szerelem azóta is tart. Amikor teherbe estem heti 3-4 alkalommal jártam edzőterembe, és 2 alkalommal infra trainert használtam. Majd 4-5 hetes várandós voltam, amikor úgy ébredtem, hogy éreztem, hogy ez a kicsi lélek itt van velem. Szóval, bármit is csinálsz, ha örömmel teszed, akkor az annak az ici-pici magzatnak sem fog gondot okozni. Természetesen az infrát azonnal abbahagytam, de edzőterembe azóta is járok.