Senior torna

A senior torna fantasztikus előnyei

Az idősebb korosztály tagjai közül is egyre többen mozognak rendszeresen, de a senior edzők száma messze nem haladja meg hazánkban a nyugati országokban edző idősekét. Pedig a rendszeres mozgás idősebb korban sem elhanyagolható, hiszen az egészségmegőrzés mellett még bizonyos már kialakult betegségeken is tud segíteni.

Nos, milyen mozgásformák javasoltak az idősebbeknek, és hogyan érdemes edzeniük?

Gerontológiai kutatások szerint az idős kori életminőség nagyjából 53%-ban azon múlik, hogy milyen életmódot folytatunk, és csak kisebb mértékben játszik szerepet a genetika és a környezeti hatások.

Ahogy korban haladunk előre, megindulnak a kedvezőtlen élettani folyamatok: az izomzat elkezd leépülni, csökken a koordinációs képesség, az ízületek mozgásterjedelme beszűkül, megjelennek a különböző mozgásszervi betegségek. Ezeket az élettani folyamatokat kiválóan lehet a mozgással lassítani, sőt, bizonyos esetekben javítani.

Az időseknél nemcsak mozgásszervi betegségek esetén javasolt a rendszeres testmozgás, hanem számos más egyéb betegség esetén is nagyon jó hatással van a szervezetre. A rendszeres mozgás csökkenti a káros, érelmeszesedést okozó koleszterineket és emeli az érvédő koleszterin szintet, javítja a szénhidrát-anyagcserét, növeli a sejtek inzulin iránti érzékenységét, ezáltal segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, illetve ha már cukorbetegségben szenved az illető, akkor segít a vércukor szintet normalizálni. A mozgás javítja a tüdő kapacitást is, és még a magas vérnyomást is képes csökkenteni. A mozgás nemcsak fizikailag van nagyon jó hatással az idős korosztályra, hanem mentálisan is tréningezi őket. Segít, hogy az idős ember ne érezze céltalannak az életét, emellett eljárjon közösségbe.

Az idősek körében az edzés sajnos közel nem annyira elterjedt még itthon, mint például Nyugat Európában, a személyi edző szerint azért, mert sajnálatos módon hazánkban az öregséget és betegséget, mint fogalmakat sokszor egy kalap alá veszik. Tehát aki öreg, az beteg, és aki beteg, az nem tud, és nem is akar mozogni.